Hartcoherentie

Hart
coherentie
Wist je dat het hart en de hersenen constant met elkaar communiceren? Dit wordt ook wel de hart-brein verbinding genoemd. Er lopen zenuwbanen (nervus vagus) tussen de hersenen en het hart. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het tweerichtingsverkeer betreft, maar dat er meer signalen van het hart naar het brein worden gestuurd dan andersom. Het hartritme vertelt dus iets aan het brein. Het hartritme varieert voortdurend. Het hart versnelt een aantal tellen om vervolgens weer een aantal tellen te vertragen. En dat is maar goed ook, want hoe flexibeler het hart is, hoe beter het lichaam kan reageren op de omstandigheden. De variatie van dat hartritme wordt Hart Ritme Variabiliteit, afgekort HRV, genoemd. De variatie van het hartritme kan regelmatig of onregelmatig zijn. Een regelmatige variatie wordt coherent genoemd. Een onregelmatige variatie wordt incoherent genoemd.
Emoties hebben invloed op het hartritme. Bij een onprettige emotie is te zien dat het hartritme sneller en onregelmatig is. Denk aan het voelen van het kloppen van je hart wanneer je heel boos of gespannen bent. Bij een fijne emotie is te zien dat er een regelmatig hartritme is. Het hart gaat dan coherenter kloppen. En dat laatste is wat we graag willen. Met een hogere hartcoherentie zul je minder stress ervaren, kun je emoties beter reguleren en bouw je mentale en fysieke verkracht en weerbaarheid op. Naast emoties hebben ademhaling, stress en ziekte ook invloed op het hartritme.

Hoe krijg ik een hogere hartcoherentie?
Hoe krijg ik een hogere hartcoherentie? zul je wellicht denken. Het antwoord is: door bewust jouw eigen hartritme positief te beïnvloeden. Dit kun je doen door hartgerichte (adem)oefeningen te doen. Deze zorgen ervoor dat jouw hart regelmatig gaat kloppen en daardoor krijgt jouw brein geruststellende signalen, wat vervolgens een gunstig effect heeft op jouw hele functioneren. Kortom: door invloed te krijgen op jouw hartritme word jij vitaler!
Meten is weten
Ik werk met de biofeedbackapparatuur van Heartmath. Hiermee krijg jij direct een inkijk in de mate waarin jij coherent bent. Een deel van je stress en emoties is onbewust. Soms kun je denken dat je ontspannen bent, maar blijkt bij het meten dat er nog best wat ruimte is voor verbetering. Door regelmatig te meten, leer je je lichaam beter kennen. Ik leer jou om je bewuster te worden van hetgeen dat invloed heeft op jouw hartritme (en dus ook het brein) en ik leer jou tools om jouw hartritme positief te beïnvloeden met alle onderstaande gevolgen van dien. Dus, ↓
Wil jij:
– Minder stress;
– Meer rust;
– Meer energie;
– Meer focus;
– Meer invloed op jouw emoties;
– Beter slapen;
– Betere beslissingen kunnen nemen;
– Een positieve gemoedstoestand?